Najczęściej popełniane błedy kulinarne – 4 z nich. C.D.N.

Przeterminowane produkty

Pamiętajmy, że producent nie bez powodu umieszcza na każdym produkcie datę ważności. Stosując produkty sypkie ( bo o nich najczęściej zapominamy by sprawdzić ), których data przydatności już dawno minęła, robimy to na własną odpowiedzialność.

Rada
Dokonując zakupu zawsze sprawdzajmy datę ważności poszczególnych produktów. Jeżeli dany produkt leży w kuchennej szafce od niepamiętnych czasów, to przed wykorzystaniem go upewnijmy się, że w dalszym ciągu jest przydatny do spożycia.

Zła jakość stosowanych produktów

Wiele osób kieruje się zasadą „im taniej, tym lepiej”. Niejednokrotnie okazuje się, że tanie produkty są marnej jakości.

Rada
Jeżeli jesteśmy wierne jednemu producentowi masła, które nawet w lodówce nie twardnieje na kość, to nie ma sensu eksperymentować z innymi, tańszymi o kilka groszy.
Opadający biszkopt

Problem przede wszystkim amatorów słodkich wypieków. Biszkopt najczęściej opada, gdy podczas pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika oraz gdy wyciągamy gorące ciasto, które wskutek nagłej zmiany temperatur opada.

Rada
Podczas pieczenia biszkoptu pamiętajmy, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika. Lepiej skrócić czas pieczenia o 5 minut i pozostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku, niż później lamentować, że biszkopt z 6 jajek ma grubość 2 cm.

Suche mięso kurczaka

Suche mięso jest najczęściej wynikiem pieczenia go w piekarniku bez przykrycia i częstego podlewania.

Rada
Kurczaka najlepiej piec w tzw. gęsiarce pod przykryciem. Wszyscy, którzy lubią soczyste mięso mogą najpierw je podgotować, a później dopiero upiec. Pamiętajmy o częstym podlewaniu kurczaka wytworzonym sosem. Kolejnym sposobem na soczystego kurczaka jest pieczenie go na butelce wypełnionej np. rosołem, czy winem wymieszanym z wodą.

Dodaj komentarz