Muffinki z jagodami

Jagodowy las.

Ptak w oddali swą pieśń nuci.

Rozkoszuję się zapachem jesiennego liścia.

 

Składniki:

  • 200 g jagód
  • 2-3 pomarańcze
  • 250 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • jajko
  • 6 łyżek oleju
  • cukier puder

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Pomarańcze sparzyć, ścieramy pół łyżeczki skórki z pomarańczy i wyciskamy sok. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajko mieszamy z olejem i skórką pomarańczową. Dodajemy też sok pomarańczowy. Łączymy obie masy, muszą być dobrze połączone, na końcu dodajemy jagody. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy przez 30 minut, następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i można posypać cukrem pudrem.


Dodaj komentarz