Młoda kapusta ze skwarkami

Kiedy nowalijki pojawiają się na targowisku i sklepach czuć już nie tyle wiosnę co zbliżające się lato. Uwielbiam ten okres:) Dziś na obiad proponuję kapustkę!

 

Składniki:

  • Młoda kapusta
  • 5 – 6 łyżek smalcu ze skwarkami, najlepiej z podgardla
  • ½ pęczka koperku
  • 1 cebula
  • 1 – 2 łyżki octu
  • 1 łyżka jarzynki
  • szczypta pieprzu

 

 Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy. Na patelnie dajemy smalec, kiedy się roztopi dodajemy cebulę oraz kapustę. Przykrywamy patelnie i dusimy. Dodajemy jarzynkę, można też maggi. Gdy kapusta jest miękka dodajemy ocet, w wersji dla dzieci sok z ½ cytryny. Koperek szatkujemy drobno. Dodajemy i pieprzymy.



Dodaj komentarz