Mini pizza – antipasti

Składniki:
 
Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 torebka drożdży instant
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
  • salami
  • cebula
  • ser feta
  • oregano
  • pieprz
  • sos pomidorowy lub przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Ciasto mieszamy z mąką i solą, drożdżami i wodą. Wyrabiamy. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione i gładkie dodajemy do niego oliwę i znowu wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące. Ciasto przekładamy do miseczki, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Kiedy ciasto podrośnie i zwiększy swoją objętość około półtora raza, wyjmujemy je z miski, oprószamy mąką. Formujemy mini kółka (wszystko zależy od tego jaki okrąg chcemy uzyskać). Mini pizze smarujemy sokiem pomidorowym, następnie układamy salami, cebulę a na sam wierzch ser feta. Posypujemy oregano i pieprzem. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 220 stopni.



Dodaj komentarz