Składniki:
Na ciasto:
-
1/2 kg mąki
-
1 torebka drożdży instant
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soli
-
1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
-
salami
-
cebula
-
ser feta
-
oregano
-
pieprz
-
sos pomidorowy lub przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Ciasto mieszamy z mąką i solą, drożdżami i wodą. Wyrabiamy. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione i gładkie dodajemy do niego oliwę i znowu wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące. Ciasto przekładamy do miseczki, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Kiedy ciasto podrośnie i zwiększy swoją objętość około półtora raza, wyjmujemy je z miski, oprószamy mąką. Formujemy mini kółka (wszystko zależy od tego jaki okrąg chcemy uzyskać). Mini pizze smarujemy sokiem pomidorowym, następnie układamy salami, cebulę a na sam wierzch ser feta. Posypujemy oregano i pieprzem. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 220 stopni.