Minestrone – zupa warzywna

Wyśmienita.

Na każdy dzień tygodnia.

Kolory nadała dniu.

 

Składniki:

  • 3 pomidory
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • 2 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • gałązka tymianku
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki (u mnie ugotowana)
  • 1/2 brokułu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry, następnie kroimy je w kostkę. Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w kostkę. Seler naciowy można pokroić również w kostkę lub plasterki. Warzywa podsmażamy z tymiankiem i czosnkiem na oliwie przez 3 minuty. Do dużego garnka przekładamy warzywa, ciecierzycę i pomidory, zalewamy bulionem. Gotujemy przez 30 minut, aby warzywa zmiękły i oddały swój smak, ale nie były rozgotowane. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. 

Dodaj komentarz