Wyśmienita.
Na każdy dzień tygodnia.
Kolory nadała dniu.
Składniki:
- 3 pomidory
- czerwona papryka
- cukinia
- 2 marchewki
- łodyga selera naciowego
- gałązka tymianku
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki (u mnie ugotowana)
- 1/2 brokułu
- 1 l bulionu warzywnego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry, następnie kroimy je w kostkę. Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w kostkę. Seler naciowy można pokroić również w kostkę lub plasterki. Warzywa podsmażamy z tymiankiem i czosnkiem na oliwie przez 3 minuty. Do dużego garnka przekładamy warzywa, ciecierzycę i pomidory, zalewamy bulionem. Gotujemy przez 30 minut, aby warzywa zmiękły i oddały swój smak, ale nie były rozgotowane. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami.