Makowiec na kruchym cieście

Powiedział, że się nie zwinie…

Uparł się

A niech mu będzie:)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 6 żółtek
  • 850 g masy makowej z bakaliami
  • polewa czekoladowa

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich wyklejamy dno naszej formy – równomiernie rozprowadzamy ciasto w formie, aby spód ciasta był równy. Następnie wykładamy masę makową z bakaliami i równo rozprowadzamy. Na masę makową wykładamy pozostałe ciasto – należy je albo rozwałkować na cienki placek i przykryć masę makową lub w ręku wyrabiać małe, cienkie placki i nimi przykryć masę makową. Ciasto pieczemy przez około 30-40 minut, aż się lekko zarumieni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową.


Dodaj komentarz