Składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 250 g margaryny
- jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę makową:
- 1 litr mleka
- 150 g kaszy manny
- 9 łyżek cukru
- 4 jajka
- 250 g maku
- 5 g rodzynek
- 5 g orzechów włoskich
- aromat migdałowy
oraz
- powidła śliwkowe
Przygotowanie:
Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy miękką margarynę, jajko, żółtka, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy na 2 części (2/3 oraz 1/3) i wkładamy do lodówki na 30 minut. Z 1 litra mleka odlewamy jedną szklankę i mieszamy w niej kaszkę mannę. Do pozostałego mleka dodajemy 4 łyżki cukru i całość należy zagotować. Do gotującego mleka dodajemy rozmieszaną w szklance kaszkę mannę i ponownie zagotować. Studzimy a następnie dodajemy żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, rodzynki oraz posiekane orzechy. Na sam koniec dodajemy aromat migdałowy. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, usztywnioną 5 łyżkami cukru i delikatnie łączymy z masą makową. Jedną cześć ciasta należy rozwałkować i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem, prostokątną formę o wymiarach 25×36 cm. Na kruche ciasto nakładamy powidła, a na powidła masę makową. Drugą część należy również rozwałkować, wycinamy paski i dekorujemy wierzch ciasta. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 160-170 stopni przez ok 45 minut.