Kotlety mielone

Składniki:

  • mięso mielone z szynki – 1 paczka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • jajko
  • bułka tarta
  • kromka chleba namoczona w mleku
  • mała cebula
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju + do smażenia

Przygotowanie:

Do mięsa dodaję przyprawy, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajko. Odsączam kromkę chleba z mleka i dodaję ją do reszty. 3/4 szklanki bułki tartej dodaję do mięsa. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju na patelni. Następnie dodaję do mięsa. Wszystko razem mieszam, formuję kulki, które spłaszczam. Można obtoczyć dodatkowo w bułce tartej. Smażymy na oleju z dwóch stron.

Dodatkowo:

Czasem podaję na szpinaku ze śmietaną i czosnkiem.

Dodaj komentarz