Kotlety mielone z ketchupem

Zakosztowałam się w nich

W zestawie z ziemniaczkami

Cóż mogę dodać, spróbujcie!:)

 Składniki:

  • 50 g mielonego mięsa
  • duża cebula
  • 10 dużych pieczarek
  • kopiasta łyżka bułki tartej (ja dałam więcej, bo się rozlatywały)
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 1 łyżka koncentratu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • bułka tarta do panierowania

 

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy bardzo drobno posiekane pieczarki, zasmażamy aż wyparuje większość soku.

Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy napęcznieje, dodajemy pieczarki zasmażone z cebulą, jajko, białko, koncentrat pomidorowy, mięso i przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w tartej bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron,  przykrywamy, trzymamy kilka minut w cieple. Podajemy ciepłe.

 

Dodaj komentarz