Zakosztowałam się w nich
W zestawie z ziemniaczkami
Cóż mogę dodać, spróbujcie!:)
Składniki:
- 50 g mielonego mięsa
- duża cebula
- 10 dużych pieczarek
- kopiasta łyżka bułki tartej (ja dałam więcej, bo się rozlatywały)
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- 1 łyżka koncentratu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy bardzo drobno posiekane pieczarki, zasmażamy aż wyparuje większość soku.
Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy napęcznieje, dodajemy pieczarki zasmażone z cebulą, jajko, białko, koncentrat pomidorowy, mięso i przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w tartej bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przykrywamy, trzymamy kilka minut w cieple. Podajemy ciepłe.