Koreczki z kotlecikami mielonymi

Składniki:

na kotleciki:

  • pół kilo mieszanego mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jedno jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka masła i olej do smażenia
  • szczypta soli, pieprzu, przyprawy do kurczaka

dodatki:

  • sałata
  • rzodkiewka
  • można też wykorzystać paprykę, oliwki czy pomidorki koktajlowe
  • patyczki na koreczki

Przygotowanie:

Cebulkę należy posiekać na drobno i zeszklić na maśle. Dodajemy do zmielonego mięsa, ząbek czosnku zgniatamy. Dodajemy jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobione mięso trzeba podzielić na kulki wielkosci mandarynki, deliktanie rozgnieść na płasko i następnie obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Na patelni należy rozgrzać tłuszcz, a następnie delikatnie kłaść uformowane kotlety mielone. kilka minut do zezłocenia z każdej strony. 



Dodaj komentarz