Koreczki na kruchym cieście z bekonem

Składniki:
Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • jajko
  • żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do formy
Farsz:
  • 4 ziemniaki
  • 250 g bekonu
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka śmietany
  • jajko
  • białko
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 50 g startego sera ( niekoniecznie )
  • natka pietruszki ( niekoniecznie )
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników zgniatamy ciasto. Następnie pozostawiamy je w lodówce na 30 min. Po tym czasie należy ciasto „wlepić” w natłuszczoną formę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Ziemniaki obieramy i gotujemy, gdy będą miękkie, wyjmujemy i kroimy w talarki. Bekon podsmażamy na oleju. Składniki te układamy warstwowo w naszym cieście. Śmietanę należy roztrzepać z jajkiem i białkiem, dodajemy również zioła prowansalskie i ser. Sosem zalewamy ziemniaki i bekon. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w teperaturze 180 stopni. Przed podaniem można posypać natką pietruszki. Naszą zapiekankę możemy podawać pokrojoną w trójkąty, kawałki bądź w wersji jaką ja proponuję czyli koreczki. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.



Dodaj komentarz