Czekoladowy wieniec z pomarańczami

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 400 g cukru kryształu
  • 125 g  masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 65 g ciemnego cukru
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 135 g maki tortowej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Pomarańcze szorujemy i kroimy w cienkie plastry. Do rondelka dodajemy 150 g cukru kryształu, dolewamy odrobine wody i zagotowujemy. Wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy, aż się zeszklą, a syrop zgęstnieje. Masło kroimy w kawałki i wkładamy do miski. Dosypujemy pozostały cukier kryształ, ciemny cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy. Dodajemy roztopioną czekoladę i jajka. Do masy dodajemy makę, proszek do pieczenia i cynamon. Siekamy trzy czwarte porcji pomarańczy i ostrożnie należy wmieszać je do ciasta. Formę napełniamy ciastem i pieczemy ok 50 min. w 170 st.C. Ciasto zalewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy pomarańczami.



Dodaj komentarz