Składniki:
- ok. 100 ml kawy Brazil Yellow Bourbon
- 200 ml mleka najlepiej 3%
- kakao
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w rondelku lub w mikrofali, ale należy uważać żeby się nie zagotowało. Następnie przy pomocy miksera, miksujemy mleko aż do uzyskania dużej ilości gęstej pianki. Spienione mleko przelewamy do szklanki pozostawiając odrobinę piany w naczyniu w którym miksowaliśmy. Do mleka w szklance wlewamy bardzo powoli kawę, najlepiej z dzbanuszka, ponieważ możemy wtedy kontrolować wielkość strumienia. Po nalaniu kawy powinna powstać trzywarstwowa kompozycja, na dole mleko, wyżej kawa i na górze piana. Na sam wierzch dokładamy pozostałą piankę, którą pozostawiliśmy w oddzielnym naczyniu. Dekorujemy kakao.
Kawa Brazil Yellow Bourbon jest napewno kawą delikatną. Czyli stworzoną dla mnie. Nigdy nie przepadałam za mocną kawą, po wypiciu, której zamiast się wzmocnić bolał mnie żołądek. A tutaj czekała mnie niespodzianka, nie dość, że kawa przypadła mi do gustu smakiem, to jeszcze skończył się problem ze zgagą. Polecam ją w takim razie wszystkim żołądkowcom. Poczęstowałam ją również znajomych, niestety są kawoszami o preferencjach różnych niż moje, wobec czego wyrazili opinie, że dla nich kawa ta jest zbyt łagodna. Dla mnie jest idealna zarówno sama, z cukrem czy też z mlekiem.