Kartacze

Są niesamowite w smaku. Te sklepowe nie mają z nimi szans! I mimo, że są pracochłonne nie ukrywam, to warte tej pracy:)

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków, 
  • 1/2 – 3/4szkl mąki ziemniaczanej (zależy jakie są ziemniaki)
  • 1 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek

Do okraszenia:

  • boczek wędzony
  • cebula

 

Przygotowanie:

1 kg ziemniaków gotujemy. Następnie ubijamy je dobrze. Pozostałe ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym mocno odcisnąć sok do miski. Wyciśnięte ziemniaki dodajemy do ugotowanych. Sok pozostawić na chwilę, aż osiądzie skrobia. Następnie sok odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrobiamy gładką masę. Mięso przyprawiamy, cebulę należy zeszklić i również dodać do mięsa. Rękami nabieramy porcję masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka, rozpłaszczamy na dłoni. Na środek nakładamy porcję mięsa. Brzegi ciasta starannie należy zlepić. Formować duże kule. Kartacze wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Zbyt gwałtowne gotowanie spowoduje, że kluski mogą popękać i rozpaść się. Po ugotowaniu wykładamy na talerz i polewamy skwarkami z podsmażoną cebulą.


 



Dodaj komentarz