Szukałam orginalnego przepisu na karczek, w internecie naprawdę można znaleźć smaczne przepisy ale ten zwrócił szczególnie moją uwagę. Polecam, sprawdzone i smaczne:)
Składniki:
- 4 plastry karczku
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 250 g żółtego sera w kawałku
- pikantny ketchup
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Karczek mocno zbić tłuczkiem do mięsa, pieczarki obieramy i kromy. Cebulę kroimy w cieniutkie plastry, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Płaską dużą brytfankę należy wyłożyć folią aluminiową. Układamy na niej z dwóch stron umoczony ketchupem karczek. Plaster obok plastra. Na każdy układamy pokrojone pieczarki oraz 2 krążki cebuli, posypujemy serem. Pieczemy ok. 1 h w temp. 170 stopni.