Kapusta „po solińsku”

 Składniki:

  • 1 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 2 większe marchewki starte na dużych oczkach
  • 2 cebule pokrojone w kosteczkę lub też starte
  • 200-300 g wędzonej słoniny lub wędzonego boczku
  • gęsta śmietana 18%
  • mąka
  • sól, pieprz, maggi do smaku, czasem dodaję też kminek

Przygotowanie:
Kapustę, marchewki oraz cebulę gotujemy w wodzie aż do momentu gdy warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Odcedzamy. Pozostawiamy na dnie małą ilość wody. Na patelni przetapiamy naszą wędzonkę, należy ją pokroić w kosteczkę. Mieszamy składniki a następnie dodajemy śmietanę, znowu mieszamy. Podbijamy mąką – ˝ szklanki mąki i reszta wody, mieszamy by nie było grudek. Dodajemy do kapusty. W przypadku gdyby nie była zbyt gęsta, zagęszczamy tymi samymi proporcjami mąki i wody.


Dodaj komentarz