W piątek dostałam bardzo interesującą książkę od Wydawnictwa Jedność „Skarbiec Babcinych Mądrości. Sprawdzone przez wieki sposoby na wszystko” Lee Faber.
Od razu dzielę się z Wami kilkoma sposobami na ułatwienie sobie życia w kuchni. Bo o ile lepiej pracuje się w miejscu, które pozwala nam cieszyć się przyjemnościami a nie „harówką” sprzątania:)
Rada pierwsza: Jak wyczyścić zlew?
„… aby zapewnić czystość i swobodę odpływu, rozpuść tyle soli w dzbanku z ciepłą wodą, aby powstała mętna zawiesina. Wlej ją do rury ściekowej. Po piętnastu minutach przepłucz wodą.
Zlew można czyścić, posypując jego powierzchnię sodą i skrapiając octem. Inną metodą jest soda i skórka z cytryny, spełniająca rolę zmywaka, która pozostawi ładny zapach.
W przypadku ceramicznych zlewów poplamionych herbatą i kawą polej przebarwienie płynem do mycia naczyń, zostaw na 30 minut, potem wyczyść miękką ściereczką z mikrofibry.
Woda gazowana jest z kolei skutecznym środkiem czyszczącym zlewy ze stali nierdzewnej i sztućce.”