Jak się zachować przy szwedzkim stole?

Najlepsze przyjęcie może nam zepsuć mlaskanie, chlipanie, oblizywanie palców, dłubanie w zębach, łapczywe jedzenie innych. Również przeładowane potrawami talerzyki, „udekorowane” słodyczami i owocami zmieszanymi z sałatkami, wędlinami czy pasztetami to widok świadczący o „zachłanności” i braku obycia.

Szwedzki stół, zwany bufetem, to rodzaj przyjęcia z ciepłymi i zimnymi daniami, na którym musimy wykazać się umiejętnością samodzielnego nakładania potraw oraz ich umiejętnego spożywania. Najważniejsze, żeby nie nakładać za pierwszym podejściem do stołu wszystkich przygotowanych potraw. Nakładamy taką ilość, aby zmieściła się na talerzu, nie tworząc „góry obfitości”.

Po nałożeniu swojej porcji staramy się jak najszybciej zrobić miejsce przy stole innym. Nakładając kolejne potrawy, za każdym razem wymieniamy talerz i sztućce. Na koniec posiłku, na tzw. ostatni talerz, nakładamy elementy deseru, ciastka, owoce. W czasie jednego przyjęcia zużywamy od 3 do 5 talerzyków i kompletów sztućców.

Źródło:www.kobietawp.pl

Dodaj komentarz