Jak odczytać etykietę na szampanie?

Na półkach w sklepach możemy znaleźć różne rodzaje szampanów i tyleż samo etykiet, które często nie są do końca przez nas rozumiane. Wyszukałam w necie coś co może nam ułatwić zakup.
Na etykiecie szampana nie znajdziemy nazwy szczepu, ale bo też nie ma sensu jej szukać. Wszystkie produkuje się wyłącznie z trzech odmian – chardonnay, pinot noir i pinot meunier, zazwyczaj wymieszanych w najróżniejszych, starannie dobranych proporcjach. Napis "blanc de blancs" oznacza, że trunek otrzymano wyłącznie z białych winogron, czyli chardonnay. Będzie on z reguły finezyjniejszy, lżejszy, wdzięczniejszy od tradycyjnych, natomiast "blanc de noirs", wytwarzany z czerwonych owoców winorośli, charakteryzuje się większym bogactwem i mocą.
Na etykiecie szampana znajdziemy również informację o tym, czy jest to trunek wytrawny (brut) czy słodki (doux). "extra-brut" lub "brut intégral", lub "brut zéro" – bardzo wytrawny,
"brut" – klasyczny wytrawny,
"extra-sec" – pomiędzy wytrawnym a półwytrawnym,
"sec", określany również jako "gout américain" – półwytrawny,
"demi-sec" – półsłodki,
"doux" – słodki.
Odpowiednie terminy po angielsku, to:
"extra-brut", "brut", "extra-dry",
"dry", "semi-dry" i "sweet".
Nie powinno zabraknąć także daty produkcji, a czasem pojawia się tam również informacja o dacie usunięcia osadu z butelki (dégorgement). Mniej więcej na środku etykiety znajduje się nazwa producenta i jego logo. W lewym dolnym rogu widnieje oznaczenie pojemności butelki, a w prawym dolnym rogu – informacja o zawartości alkoholu (przeważnie jest to około 12%). Nieco powyżej odnajdziemy nazwę miasta lub wioski, z której pochodzi szampan oraz napis „France”.
Warto zapamiętać, że najciekawsze informacje umieszczone są bardzo drobnym drukiem na samym dole etykiety. To specjalny kod rejestracyjny składający się z dwóch liter i szeregu cyfr. Litery te oznaczają precyzyjnie typ wytwórcy. I tak: NM świadczy o tym, że winogrona zostały kupione u plantatorów, ale szampan wyprodukowano w niezwiązanej z nimi wytwórni, CM – szampan wyprodukowany jest przez spółdzielnię zajmującą się produkcją i sprzedażą, RM – szampan został wyprodukowany przez drobnego wytwórcę z własnych winogron, RC – oznacza, że właściciel winnicy nie posiada możliwości winifikacji szampana, wytwarza wino z własnych winogron, ale za pośrednictwem spółdzielni. Wyrób sprzedaje jednak pod własną etykietą, MA – w wolnym tłumaczeniu oznacza własną markę nabywcy, najczęściej to oznaczenie stosują supermarkety, którym zależy, by na etykiecie znalazła się ich nazwa,a nie producenta.
Źródła: www.nawidelcu.pl
           www.e-drinks.com.pl

Dodaj komentarz