Jak gotować warzywa?

Na początek – zakupy. Najlepiej szukać warzyw świeżych, które nie zaliczyły całodziennego leżakowania na sklepowej półce. Po przyniesieniu do domu dobrze jest od razu je wykorzystać, ponieważ zbyt długie przechowywanie nie wpływa korzystnie na jakość warzyw. Umyć, obrać bezpośrednio przed gotowaniem. Twarde jarzyny należy pokroić na drobniejsze kawałki. Do gotującej się wody wrzucić odrobinę soli (1 łyżeczka na 1 litr), a potem warzywa. Ważne, by wrzucając je do wrzątku robić to powoli, by nie przerwać wrzenia wody. Gotować tak krótko, jak tylko się da – kiedy tylko jarzyny zrobią się miękkie, odsączyć wodę, by nie straciły smaku i nie stały się zbyt wodniste. Najlepiej od razu podać na stół. Długie gotowanie w wodzie pozbawia warzywa około 40 % zawartości witamin i składników mineralnych. To, co najbardziej wartościowe przenika do wody i razem z nią jest wylewane. Na szczęście wymyślono inne metody obróbki cieplnej. Możemy ugotować jarzyny bez wody, a przy tym zachować wszelkie właściwości gotowanych składników. Poza tym warzywa zachowują lepszy smak i aromat. Najlepiej nadaje się do tego steamer (przyrząd do gotowania na parze) badź szybkowar, w którym warzywa są gotowane przy użyciu minimalnej ilości wody.

Dodaj komentarz