Na początek – zakupy. Najlepiej szukać warzyw świeżych, które nie zaliczyły całodziennego leżakowania na sklepowej półce. Po przyniesieniu do domu dobrze jest od razu je wykorzystać, ponieważ zbyt długie przechowywanie nie wpływa korzystnie na jakość warzyw. Umyć, obrać bezpośrednio przed gotowaniem. Twarde jarzyny należy pokroić na drobniejsze kawałki. Do gotującej się wody wrzucić odrobinę soli (1 łyżeczka na 1 litr), a potem warzywa. Ważne, by wrzucając je do wrzątku robić to powoli, by nie przerwać wrzenia wody. Gotować tak krótko, jak tylko się da – kiedy tylko jarzyny zrobią się miękkie, odsączyć wodę, by nie straciły smaku i nie stały się zbyt wodniste. Najlepiej od razu podać na stół. Długie gotowanie w wodzie pozbawia warzywa około 40 % zawartości witamin i składników mineralnych. To, co najbardziej wartościowe przenika do wody i razem z nią jest wylewane. Na szczęście wymyślono inne metody obróbki cieplnej. Możemy ugotować jarzyny bez wody, a przy tym zachować wszelkie właściwości gotowanych składników. Poza tym warzywa zachowują lepszy smak i aromat. Najlepiej nadaje się do tego steamer (przyrząd do gotowania na parze) badź szybkowar, w którym warzywa są gotowane przy użyciu minimalnej ilości wody.
Ostatnie wpisy
-
Przekąska z batatów z krewetkami i awokado
28 lutego 2023
-
Pasty do chleba – serowa, z suszonych pomidorów, z hummusem
13 lutego 2023
-
Przekąski na stół – pomysł
13 lutego 2023
-
Metrowiec
13 lutego 2023
-
Deser ze słonym karmelem i orzeszkami
16 stycznia 2023
-
Mini tiramisu
16 stycznia 2023
Kategorie
- Chleby i bułki
- Ciekawostki kulinarne ze świata
- Co i jak? Kiedy i po co? Czyli porady drobne
- Czytelnia ze smakiem
- Dekoracje potraw
- Dekorowanie prezentów na różne okazje
- Dekorowanie stołu na różne okazje
- Kuchnia i jej dodatki
- Kulinarne wędrówki na wakacjach
- Kulinarne wędrówki po Zagłębiu i Śląsku
- Mały pomocnik przyjęć domowych oraz zasad savoir-vivre przy stole
- Menu catering impreza
- Na sprzedaż
- Od siebie słów kilka
- Przepisy – Fingerfood – Przekąski
- Przepisy na Ciasta i Desery
- Przepisy na Obiad
- Przepisy na Śniadanie
- Wszystko
Tagi
boczek
cebula
ciasto
ciasto francuskie
czosnek
Dania główne na przyjęcie
Dekoracja z wazonikami
Dekoracje na Bożenarodzenie
Dekoracje na Walentynki
Dekoracje na Wielkanoc
Dekoracje wiosenne i letnie
Dekoracje ze świeczkami
dodatki do drugiego dania
fingerfood
Halloween dekoracje
Imprezowy kęs
jajka
kapusta
KORECZKI
książka kucharska
majonez
marchew
masło
mięso mielone
mozzarella
mąka pszenna
orzechy włoskie
papryka
pasty i pasztety na kanapki
pieczarki
Polskie Pyszności
pomidory
Potrawy wegeteriańskie
przekąski
przetwory
sałatki
ser biały
ser żólty
szpinak
truskawki
Zupy na każdą pogodę
łosoś wędzony
śledzie
śledzik
śmietana