Gulasz z marchewką i groszkiem

Dawno nie gościł u nas w domu.

Zaprosiłam go więc.

Pysznie było.

Składniki:

  • 1 kg mięsa gulaszowego, pokrojonego na kawałki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 marchewki, pokrojone w słupki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: 2 – 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, pieprz, sól, estragon
  • 4 łyżki oleju
  • woda
  • mąka
  • 1 kubeczek śmietany 18%

 

Przygotowanie:

Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym. Czosnek drobno kroimy. Olej rozgrzewamy w garnku, wrzucamy mięso i czosnek, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę. Wszystko podsmażamy ok. 2 minut. Następnie dolewamy wodę tak by przykryć składniki znajdujące się w garnku. Dodajemy przyprawy i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy groszek. Dusimy jakieś 4-5 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę. W kubku mieszamy dwie łyżki mąki z ½ kubka wody, mieszamy tak by nie było grudek, dodajemy do naszego gulaszu by go zagęścić. Chwilkę gotujemy. Przyprawiamy jeżeli jest potrzeba.



Dodaj komentarz