Falafel

Składniki:

  • 250 g suszonej cieciorki
  • 1/2 pęczek kolendry – ja dodałam suszonej w ziarnach
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g tartej bułki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cieciorkę myjemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Nastepnego dnia gotujemy aż do miękkości. Cebulę i czosnek, cieciorkę i przyprawy, miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Na koniec dodajemy sok cytrynowy. Z ciasta formujemy kuleczki, które zanurzamy w rozgrzanym oleju lub frytkownicy i smażymy 2-3 minuty na złoty kolor. Odsączamy na papierze kuchennym.

Dodaj komentarz