Często sama zadawałam sobie to pytanie, bo kapary choć znane nie są aż tak popularne w naszym kraju. Pierwszy raz zetknęłam się z nimi kiedy pracowałam we włoskiej restauracji i były częstym składnikiem na pizzy. Natomiast w irlandzkiej kuchni używa się je do przygotowania sosu tatarskiego. W dość prosty sposób ( majonez, korniszony, kapary ). Ja w swojej kuchni stosuję je również jako dodatek do jajek oraz drobnych przekąsek. Dobrze się łączą ze smakiem pomidorów oraz przypraw takich jak oregano, bazylia, czosnek.
W krajach, w których kapary rosną, stosuje się je do dań z ryb, owoców morza, baraniny, makaronu, a także do sosów gorących, winegret oraz do pizzy.
W polskiej kuchni używa się ich także do dań ze śledzi, sałatek z mięsem i wędlinami, marynat rybnych i warzywnych, a także do dekorowania galaret.
W kuchni francuskiej sos kaparowy, czyli biały sos potrawkowy z dodatkiem łyżki kaparów, podaje się do gotowanych mięs, a zwłaszcza do sztuki mięsa, cielęciny i kurczaka, oraz do ryb gotowanych.
W polskiej kuchni używa się ich także do dań ze śledzi, sałatek z mięsem i wędlinami, marynat rybnych i warzywnych, a także do dekorowania galaret.
Rada:
Kapary sprzedawane są zazwyczaj w solance lub bardzo kwaśnej zalewie, dlatego przed dodaniem do potraw trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (5-15 min) lub przynajmniej porządnie opłukać pod bieżącą wodą. Nie należy ich płukać jeśli są w oleju. Nie wolno ich długo dusić ani gotować, bo tracą smak.