Deser bananowo – kawowy

Kolejną kawą zamykającą ten tydzień, która znalazła się na moim stole jest kawa prosto z Kenii nosząca nazwę Kenia AA Top Quality. Pierwsze wrażenie węchowe to jej intensywny zapach zaraz po otworzeniu opakowania, który wypełnił całą kuchnię tym intensywniej kiedy owa kawa została zaparzona. Odrazu wiadomo, że kawa była mocno palona, mimo to jak to bywa z kawami mocno palonymi niektórych firm,, w tym przypadku kawa nie jest gorzka. Uwielbiam zapach kawy, mogłabym godzinami wdychać jej „opary”. Po zaparzeniu wraz z mężem zasiedliśmy do konsumpcji. Smak faktyczynie jest intensywny, lekko kwaskowy, wyczuwalny jest smak owoców. To sprawiło, że wpadłam na pomysł by spróbować zmieszać jej smak z koktajlem bananowym. Możliwe, że zdjęcie poniżej z podanym przepisem nie odzwierciedla smaku jaki powstał, a szczerze przyznam, że powstała smakowita mieszanka. Delikatny banan zmieszał się z wyrazistym i mocnym smakiem kawy. Jak się wobec tego okazuje kawa ta nadaje się zdecydowanie do deserów jak i również do picia zaraz po jej zaparzeniu. Lubię jednak drugą kawę wypić z odrobiną mleka. Jak dla mnie wrażenie smakowe zdecydowanie na tak. Muszę przyznać, że nawet mała filiżanka kawy Kenia AA Top Quality doskonale pobudza. Dla mnie jest to olbrzymim plusem, ponieważ mając małe dziecko, które nie zawsze przesypia całe noce, kawa ta pozwala mi na szybkie przebudzenie i prawidłowe funkcjonowanie w ciągu dnia.

Składniki:

Przygotowanie:

Banany miksujemy z mlekiem. Polewamy zaparzoną kawą. Smacznego!

 


Dodaj komentarz