Lemon curd
Ciasteczka
Beza
Składniki:
na spód
- 400 g kruchych ciastek
- 100 g masła
na krem
- 2 cytryny
- 200 g cukru (możnaby o 50 g dać mniej)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniacznej
- szczypta soli
- 350 ml wody
- 30 g masła
- 4 żółtka
beza
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru (dałabym znacznie mniej nastepnym razem)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciastka należy pokruszyć i zmieszać z miękkim masłem. Następnie wykładamy masę na spód foremki. Cytryny należy sparzyć. Do rondelka wsypujemy cukier, mąki, sól, skórkę i sok z cytryn, dolewamy wodę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż będzie gorące ale nie wrzące. Na końcu dodajemy masło. W miseczce należy roztrzepać żółtka, do których dodajemy ok 0,5 szklanki gorącej mieszaniny. Następnie masę jajeczną przelewamy do naszego rondelka i mieszamy aż zrobi nam sie budyń. Schłodzony krem wylewamy na nasz spód. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mąkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy na krem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż beza się przyrumieni.