Przyzwyczailiśmy się do używania niewielkiej ilości przypraw: soli, pieprzu, gotowej mieszanki. Tymczasem dobrze dobrana przyprawa do potrawy potrafi nadać niesamowity, niepowtarzalny smak i aromat. Zioła służą nie tylko naszemu podniebieniu. W większości posiadają wartości odżywcze, które służą naszemu zdrowiu. Ważne jest, aby używać niewielkie ilości ziół o silnym aromacie. Tych o smaku i aromacie łagodniejszym – więcej. Silny i zdecydowany smak ma np.: bazylia, cząber, rozmaryn, tymianek. Używaj je więc z rozwagą. Łagodny smak mają koperek i natka pietruszki.
Curry, zioła prowansalskie i pieprz ziołowy to mieszanki nawet kilkunastu ziół.
Curry składa się z papryki, imbiru, kurkurmy, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, kardamonu i nasion kozieradki. Kolor i skład zależy przede wszystkim od regionu, skąd pochodzi, dlatego możesz kupić różne kolory tej przyprawy.
Zioła prowansalskie mają w swoim składzie majeranek, tymianek, trybulkę, rozmaryn cząber, estragon, pietruszkę, liść laurowy.
W pieprzu ziołowym znajdziesz kolendrę, kminek, majeranek, białą gorczyce, liść laurowy, paprykę ostrą, bazylię.