Ciasto ze śliwkami i budyniem

Nie jest złe

Rzekłam po jednym kęsie

Po ostatnim się oblizałam 

 

 

Składniki:

  500g mąki
  2 jajka
  3 żółtka
  200g masła 
  1 szklanka cukru
  2 łyżeczki proszku do pieczenie
  2 szczypty soli
  2 łyżki kaszy manny
  700g śliwek węgierek
  cynamon do smaku

masa budyniowa

2 budynie śmietankowe 

4 łyżki cukru

3 szklanki mleka

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto (poza manną i śliwkami) zagnieść. Podzielić na dwie części (60% i 40%). Schłodzić w lodówce przez 30 minut większą część, natomiast mniejszą można włożyć do zamrażalki. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na połówki. Dno blaski wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Posypać manną, następnie gęsto poukładać śliwki, które posypujemy cynamonem. Ugotować budyń.
Gorącym budyniem zalać śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto piec w 180C ok. 50 minut. Wystudzić. Włożyć na kilka godzin do lodówki by masa ładnie się ścięła. 

 

Dodaj komentarz