Nie jest złe
Rzekłam po jednym kęsie
Po ostatnim się oblizałam
Składniki:
500g mąki
2 jajka
3 żółtka
200g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenie
2 szczypty soli
2 łyżki kaszy manny
700g śliwek węgierek
cynamon do smaku
masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
Przygotowanie:
Składniki na ciasto (poza manną i śliwkami) zagnieść. Podzielić na dwie części (60% i 40%). Schłodzić w lodówce przez 30 minut większą część, natomiast mniejszą można włożyć do zamrażalki. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na połówki. Dno blaski wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Posypać manną, następnie gęsto poukładać śliwki, które posypujemy cynamonem. Ugotować budyń.
Gorącym budyniem zalać śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto piec w 180C ok. 50 minut. Wystudzić. Włożyć na kilka godzin do lodówki by masa ładnie się ścięła.