Ciasto Rafaello bez pieczenia

 


 

  •  Składniki:

 

 

  • ·    2 budynie śmietankowe
  • ·   500 ml mleka
  • ·   1 opakowanie cukru waniliowego
  • ·   90 g cukru (drobnego)

·     250 g miękkiego masła

·   150 g wiórków kokosowych

·    1 żółtko

·    2 opakowania słonych, prostokątnych krakersów

 


Przygotowanie: 

Budynie rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Gotujące mleko zdjąć z ognia, dodać rozmieszany proszek budyniowy i cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) dobrze wymieszać aby nie było grudek. Postawić na chwilę na ogniu, aby budyń zgęstniał – cały czas mieszać. Odstawić w chłodne miejsce, budyń musi całkowicie wystygnąć. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkiem na jasną, puszystą masę. Stale miksując dodawać po 1 łyżce zimny budyń. Zmiksować tak, aby nie było grudek, ale nie za długo aby masło się nie zważyło. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem. Układać warstwowo na blaszce warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, kończąc na warstwie z kremem. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny (a najlepiej 24 godz.).


Dodaj komentarz