Chleb pszenny z makiem

Chrupiąca skórka

Zapach wypełniąjacy dom

Delikatność w smaku 

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 szaszetka (7g) drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g masła (temperatura pokojowa lub roztopione)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 375 ml mleka
  • 40 g maku
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, mak, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżych robimy zaczyn). Robimy dołek, wlewamy mleko, dodajemy masło i roztrzepane jajko. Wyrabiamy, ciasto będzie klejące ale nie nalezy sie tym przejmować, jednynym problemem może być łatwe przełożenie do keksówek. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pozostawiamy do wyrosnięcia. Pieczemy chleb przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, a nastepnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz