Chrupiąca skórka
Zapach wypełniąjacy dom
Delikatność w smaku
Składniki:
- 650 g mąki pszennej chlebowej
- 1 szaszetka (7g) drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 50 g masła (temperatura pokojowa lub roztopione)
- 1 łyżeczka cukru
- 375 ml mleka
- 40 g maku
- 1 jajko
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, mak, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżych robimy zaczyn). Robimy dołek, wlewamy mleko, dodajemy masło i roztrzepane jajko. Wyrabiamy, ciasto będzie klejące ale nie nalezy sie tym przejmować, jednynym problemem może być łatwe przełożenie do keksówek. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pozostawiamy do wyrosnięcia. Pieczemy chleb przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, a nastepnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.