Chleb mleczny

Oszalałam

Zwariowałam

Piekę chleb za chlebem 🙂 

Składniki:

  • 70 dkg mąki pszennej razowej
  • 1 szaszetka suchych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 55 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 425 ml letniego mleka

 

Przygotowanie:

Mąkę z solą należy wsypać do dużego naczynia, dodajemy masło, cukier i drożdże. Wlewamy mleko i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie, krótko wyrobić i włożyć do keksówki. Przykrywamy, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół. 

Dodaj komentarz