Chleb kminkowo – cebulowy

Najadłam się już jedną kromką

A gdzie tam koniec bochenka

Ha nawet dwóch:)

 

Składniki: (2 bochenki wyszły z takiej ilości)

  • 1250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 g smażonej cebuli
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki mieszamy w misce, wlewamy drożdże rozpuszczone w 1/2 szklanki ciełej wody. Dodajemy pozostałe składniki oraz 600 ml ciepłej wody, dobrze wyrabiamy. Oprószamy mąką i zostawiamy na 4 h w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy. Formujemy bochenki, wykładamy na wysmarowaną olejem blachę i pozostawiamy na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, w originale podany czas to ok 1 h, myślę jednak, że po 45 minutach można już sprawdzić chleb. Pieczemy grzałka dolna i górna. 

 

Dodaj komentarz