Najadłam się już jedną kromką
A gdzie tam koniec bochenka
Ha nawet dwóch:)
Składniki: (2 bochenki wyszły z takiej ilości)
- 1250 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki żytniej razowej
- 7 g suchych drożdży
- 150 g smażonej cebuli
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
Przygotowanie:
Oba rodzaje mąki mieszamy w misce, wlewamy drożdże rozpuszczone w 1/2 szklanki ciełej wody. Dodajemy pozostałe składniki oraz 600 ml ciepłej wody, dobrze wyrabiamy. Oprószamy mąką i zostawiamy na 4 h w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy. Formujemy bochenki, wykładamy na wysmarowaną olejem blachę i pozostawiamy na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, w originale podany czas to ok 1 h, myślę jednak, że po 45 minutach można już sprawdzić chleb. Pieczemy grzałka dolna i górna.