Chili con carne

Składniki:

• 1 łyżka oliwy
• 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
• sól oraz pieprz do smaku
• 1 łyżeczka cukru
• 2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
• 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
• 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
• około 100 ml wrzącego bulionu



Przygotowanie:

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę . Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Na koniec (jeżeli chcemy) gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.

Dodaj komentarz