Świeżutkie
Pachnące
Domowe:)
Składniki:
- 600 g mąki pszennej (ja dałam chlebową)
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 120 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- 1 łyżka maku do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Przykrywamy pozostawiamy na 2 h, następnie dzielimy na kilka części (w oryginale podane jest 16 części mnie wyszło 11 bułeczek), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem lub oprószonej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.