Kruche ciasto z masą makową i powidłami

Składniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę makową:

  • 1 litr mleka
  • 150 g kaszy manny
  • 9 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 250 g maku
  • 5 g rodzynek
  • 5 g orzechów włoskich
  • aromat migdałowy

oraz

  • powidła śliwkowe

Przygotowanie:

Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy miękką margarynę, jajko, żółtka, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy na 2 części (2/3 oraz 1/3) i wkładamy do lodówki na 30 minut. Z 1 litra mleka odlewamy jedną szklankę i mieszamy w niej kaszkę mannę. Do pozostałego mleka dodajemy 4 łyżki cukru i całość należy zagotować. Do gotującego mleka dodajemy rozmieszaną w szklance kaszkę mannę i ponownie zagotować. Studzimy a następnie dodajemy żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak,  rodzynki oraz posiekane orzechy. Na sam koniec dodajemy aromat migdałowy. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, usztywnioną 5 łyżkami cukru i delikatnie łączymy z masą makową. Jedną cześć ciasta należy rozwałkować i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem, prostokątną formę o wymiarach 25×36 cm. Na kruche ciasto nakładamy powidła, a na powidła masę makową. Drugą część należy również rozwałkować, wycinamy paski i dekorujemy wierzch ciasta. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 160-170 stopni przez ok 45 minut.

Dodaj komentarz