Składniki:
- 3 pomarańcze
- 400 g cukru kryształu
- 125 g masła
- 1 torebka cukru waniliowego
- 65 g ciemnego cukru
- 120 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 135 g maki tortowej
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- szczypta mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Pomarańcze szorujemy i kroimy w cienkie plastry. Do rondelka dodajemy 150 g cukru kryształu, dolewamy odrobine wody i zagotowujemy. Wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy, aż się zeszklą, a syrop zgęstnieje. Masło kroimy w kawałki i wkładamy do miski. Dosypujemy pozostały cukier kryształ, ciemny cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy. Dodajemy roztopioną czekoladę i jajka. Do masy dodajemy makę, proszek do pieczenia i cynamon. Siekamy trzy czwarte porcji pomarańczy i ostrożnie należy wmieszać je do ciasta. Formę napełniamy ciastem i pieczemy ok 50 min. w 170 st.C. Ciasto zalewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy pomarańczami.