Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- jajko
- żółtko
- gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki soli
- tłuszcz do formy
Farsz:
-
4 ziemniaki
-
250 g bekonu
-
2 łyżki oleju
-
szklanka śmietany
-
jajko
-
białko
-
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
50 g startego sera ( niekoniecznie )
-
natka pietruszki ( niekoniecznie )
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników zgniatamy ciasto. Następnie pozostawiamy je w lodówce na 30 min. Po tym czasie należy ciasto „wlepić” w natłuszczoną formę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Ziemniaki obieramy i gotujemy, gdy będą miękkie, wyjmujemy i kroimy w talarki. Bekon podsmażamy na oleju. Składniki te układamy warstwowo w naszym cieście. Śmietanę należy roztrzepać z jajkiem i białkiem, dodajemy również zioła prowansalskie i ser. Sosem zalewamy ziemniaki i bekon. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w teperaturze 180 stopni. Przed podaniem można posypać natką pietruszki. Naszą zapiekankę możemy podawać pokrojoną w trójkąty, kawałki bądź w wersji jaką ja proponuję czyli koreczki. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.