Tiramisu – dolci e un caffé

Składniki:

  • opakowanie serka mascarpone
  • 1-2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • filiżanka mocnej kawy espresso
  • kakao do posypania
  • literatka likieru Amaretto

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtko od białek. W salaterce ubijamy żółtka z cukrem do momentu uzyskania białej masy. Dodajemy do niej za pomocą drewnianej łyżki serek mascarpone i dość długo mieszamy. Białka ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany, a następnie dodajemy do masy mascarpone. Mieszamy delikatnie. Biszkopty nasączamy mieszanką kawy z Amaretto. Układamy biszkopty na spodzie salaterki, jeden przy drugim, ciasno. Następnie nakładamy masę mascarpone i kolejno znów biszkopty, kończąc na masie. Posypujemy kakao i wstawiamy na godzinę do lodówki.


Dodaj komentarz