Składniki:
na kotleciki:
- pół kilo mieszanego mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- cebula
- ząbek czosnku
- jedno jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżka masła i olej do smażenia
- szczypta soli, pieprzu, przyprawy do kurczaka
dodatki:
- sałata
- rzodkiewka
- można też wykorzystać paprykę, oliwki czy pomidorki koktajlowe
- patyczki na koreczki
Przygotowanie:
Cebulkę należy posiekać na drobno i zeszklić na maśle. Dodajemy do zmielonego mięsa, ząbek czosnku zgniatamy. Dodajemy jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobione mięso trzeba podzielić na kulki wielkosci mandarynki, deliktanie rozgnieść na płasko i następnie obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Na patelni należy rozgrzać tłuszcz, a następnie delikatnie kłaść uformowane kotlety mielone. kilka minut do zezłocenia z każdej strony.