Składniki:
- 1 kg filetów kilka ryby mrożonej (morszczuk, mintaj, sola)
- 4 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- mały seler
- 4 cebule
- większy słoiczek koncentratu pomidorowego
- kilka ziaren pieprzu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mąka
- jajko
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myje i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, następnie dusimy starte warzywa na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Rybę należy rozmrozić gdy kupimy mrożone filety, następnie kroimy ją na mniejsze kawałki, obtaczamy w jajku i w mące a następnie obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy a następnie układamy je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Dekorujemy gałązkami natki lub groszkiem zielonym. Potrawę podajemy na ciepło lub na zimno.