Składniki:
- 250 g suszonej cieciorki
- 1/2 pęczek kolendry – ja dodałam suszonej w ziarnach
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g tartej bułki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cieciorkę myjemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Nastepnego dnia gotujemy aż do miękkości. Cebulę i czosnek, cieciorkę i przyprawy, miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Na koniec dodajemy sok cytrynowy. Z ciasta formujemy kuleczki, które zanurzamy w rozgrzanym oleju lub frytkownicy i smażymy 2-3 minuty na złoty kolor. Odsączamy na papierze kuchennym.