Składniki:
- mięso mielone z szynki – 1 paczka
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawa do mięsa mielonego
- jajko
- bułka tarta
- kromka chleba namoczona w mleku
- mała cebula
- przyprawy: sól i pieprz
- 2 łyżki oleju + do smażenia
Przygotowanie:
Do mięsa dodaję przyprawy, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajko. Odsączam kromkę chleba z mleka i dodaję ją do reszty. 3/4 szklanki bułki tartej dodaję do mięsa. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju na patelni. Następnie dodaję do mięsa. Wszystko razem mieszam, formuję kulki, które spłaszczam. Można obtoczyć dodatkowo w bułce tartej. Smażymy na oleju z dwóch stron.
Dodatkowo:
Czasem podaję na szpinaku ze śmietaną i czosnkiem.