Składniki:
- pieczarki – 100 gramów
- kapusta kiszona – 500 gramów
- ziele angielskie – 3 sztuki
- średniej wielkości cebula – 1 sztuka
- olej – 1 łyżka
- ciepła woda – 100 mililitrów
- mięso mielone- 200 g
- pieprz mielony
- sól
- mąka – ok. 1 kilogram
- liść laurowy – 2 sztuki
- olej słonecznikowy – 2 łyżki
- woda gotowana
Przygotowanie:
Na farsz: pieczarki, cebulę i mięso podsmażamy na oleju. Kapustę chwilę gotujemy z liśćmi i zielem, ja zazwyczaj gotuję ok. 10 minut. Wszystko studzimy, mieszamy razem i doprawiamy.
Na ciasto: należy przesiać mąkę do miski, następnie dodajemy wodę (należy pamiętać by była ciepła ale nie gorąca!), zaczynam od jednej szklanki i patrzę jak zachowuje się wyrabiane ciasto, dodaję też olej. Ciasto ma być zbite nie kleiste. Jeżeli jest kleiste dodaj więcej mąki, jeśli zbyt ubite – wody. Ciasto ma być gładkie. Przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Ja zazwyczaj ciasto roluję, biorę kawałki ciasta i tworzę rulon jak na kopytka, kawałki odcinam a potem te kawałki wałkuję. Takie kawałki nadziewam farszem i sklejam krawędzie. Przygotowane pierogi gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut ok. 5 i serwujemy gorące, najlepiej z podsmażoną cebulą.