Tarta pomarańczowa

 

A gdyby Walentynki były koloru pomarańczowego…?

A smak jego ust słodkiej pomarańczy…?

Składniki:

na ciasto: 

  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kwałki
  • 1 żółtko
  • drobno starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • zimna woda

na farsz:

  • 1 jajko plus 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 390 ml śmietanki kremówki
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy i sok 1/2 pomarańczy

 

Przygotowanie:

Foremkę o średnicy 22 cm smarujemy cienko masłem. Do malaksera należy przesiać mąkę i sól, dodajemy masło i miksujemy, aż składniki będą przypominać zacierki. Następnie wbijamy żółtko i wsypujemy startą skórkę z pomarańczy. Wlewamy niewielką ilość wody (2 łyżki) i zagniatamy ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy ciasto o średnicy więszej niż nasza foremka, tak by starczyło na przykrycie boków. Ciasto ostrożnie wkładamy do foremki, dociskamy do boków a jego nadmiar na brzegach odcinamy nożem. Do środka wkładamy papier i fasolki do pieczenia. Schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni, wkładamy nasze ciasto i pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, usuwamy ostrożnie fasolki i papier, pieczemy kolejne 5 minut. Zmniejszamy temperature do 160 stopni. Wyjmujemy ciasto. W misce ucieramy jajko i żółtko oraz cukier. Podgrzewamy śmietanę niemal do wrzenia. Przelewamy do jajek i dodajemy sok z pomarańczy, na koniec wsypujemy skórkę z pomarańczy, wszystko mieszamy. Przelewamy do ciasta i zapiekamy 40-45 minut w piekarniku. 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz