Barszcz ukraiński

Kolejna odsłona zupy, tym razem barszcz ukraiński. Kolor cudowny, a zapach jeszcze lepszy:) Przepis pochodzi z książki „Diety Agaty”. Muszę nieśmiało wtrącić, że zupę te polubiłam całkiem niedawno. I teraz już gości u mnie od czasu do czasu.

Składniki:

  • 3 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 1 por (ja dałam ½)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna angielskie
  • 1 l wody
  • 2 ziemniaki
  • ½ puszki czerwonej fasoli (dałam całą)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • 2  łyżki koperku

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka (ja użyłam szybkowara) wraz z przyprawami i gotujemy do miękkości. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku.

 Smacznego!




Dodaj komentarz