Kolejna odsłona zupy, tym razem barszcz ukraiński. Kolor cudowny, a zapach jeszcze lepszy:) Przepis pochodzi z książki „Diety Agaty”. Muszę nieśmiało wtrącić, że zupę te polubiłam całkiem niedawno. I teraz już gości u mnie od czasu do czasu.
Składniki:
- 3 buraki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ½ selera
- 1 por (ja dałam ½)
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna angielskie
- 1 l wody
- 2 ziemniaki
- ½ puszki czerwonej fasoli (dałam całą)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki koperku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka (ja użyłam szybkowara) wraz z przyprawami i gotujemy do miękkości. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku.
Smacznego!